Effektivare bildinläggning och registrering i PrimusWin med några nya funktioner

För att förenkla och effektivisera arbetet med bildinläggning och registrering kommer nu några nya funktioner. Du hittar dem under punkterna 7-9 nedan men först en repetition av de funktionerna som sedan länge är på plats och används. Just nu är texten på svenska och nästa vecka kommer den även på norska.

Sedan tidigare kan du via massinläggning från en mapp med bildfiler utanför Primus lägga in bilder på existerande objektposter.

  1. Bildfiler läggs in på existerande objektpost om bildfilsnamn är identiskt med objektpostens identifikations-nr med eller utan prefix. Kan kombineras med 2 och/eller 3 nedan.
  2. Flera bildfiler läggs in på en och samma existerande objektpost om bildfilsnamnen är de identiskt med objektpostens identifikationsnr kompletterat med _1, _2, _3 i den bildordning ni vill att bildfilerna ska visas i objektposten.
  3. Flera bildfiler läggs in med en viss bildkod på existerande objektposter om bildfilsnamnen är identiskt med objektpostens identifikationsnr kompletterat med _b, _c osv beroende på vilken bildkod du vill att de ska ha i databasen där _b motsvarar bildkod 1, _c bildkod 2 osv så att ni kan få bilder inlagda på en viss bildkod som är till exempel intern och som då inte kan visas på DigitaltMuseum. Utan bokstav läggs bilderna in med lägsta bildkod.

Sedan tidigare kan du som del av massinläggning lägga till bildinformation som i Primus knyts till bildfilen och bild-id.

  1. I tabellen där bildfilerna listas kan en, flera eller alla bildfiler få information om bildkod, bildordning och fotograf som sparas som del av bildfils-informationen i Primus tillsammans med bild-id.

Sedan tidigare kan du i samband som del av massinläggning lägga in bildfiler och samtidigt skapa nya objektposter för bildfilerna i Primus.

  1. Bildfiler med bildfilsnamn som inte motsvarar identifikations-nr på en objektpost kan lämnas i Bildinläggningsmappen eller så kan du välja att de genererar en ny objektpost i databasen. Du måste då välja vilken samling, vilken objektstyp och vilken registreringsnivå som ska gälla för de nya objektsposterna som skapas. Och hittills har bildfilsnamnet använts (med eller utan prefix som den nya objektpostens identifikationsnr.

Sedan tidigare kan du

  1. Skapa en mapp där alla objektposter som berörts av massinläggningen läggs och då återfinner du i mappen både de sedan tidigare existerande objektposter som fått nya bildfiler och nyskapade objektposter med bildfiler.

Och nu de nya funktionerna som medför att det nu är två flikar i fönstret vid massinläggning, en flik för inställningar och en flik för listan med bildfiler.

  1. Nu går det även att lägga in bildfiler som (om de inte har bildfilsnamn som motsvarar en existerande objektposts identifikations-nr) skapar nya objektposter som ges ett autogenererat identifikationsnr med den vanliga sök-nästa-nummer funktionen som gäller för den valda samlingen och objekttypen.
  2. Nu går det även att överföra information från bildfilens metadata till givna fält i objektpostens fält. Den information som går att välja i denna första version har efterfrågats av museer och är en början. Har ni behov av ytterligare metadata-information och andra fält i Primus så skriver ni det här som en kommentar eller mailar support@kulturit.no
  3. Nu går det även att överföra bildfilsnamnet till ett fält i objektpostens. T.ex. som alternativt nr av typen Institutionsintern katalog/lista eller Tidigare använt nr.

Målet är effektivare och enklare registreringsarbete i Primus. Här är några exempel. Lägg gärna in fler i kommentarfältet utifrån era egna exempel och erfarenheter.

Exempel A: Registrera digitala foton från analoga fotosamlingar som har digitaliserats

Museet digitaliserar foton i större omfattning internt eller extern. Resultatet är bildfiler med negativets eller påsiktsbildens nummer som bildfilsnamn. Det blir allt vanligare att de som digitaliserar även kan lägga in fotografens namn eller Okänd i metadata och kanske information om bilden som står på eller vid bilden.

Bildfilerna läggs in som massinläggning och fotoposter skapas i en bestämd samling av en viss objekttyp och med en bestämd registreringsnivå. Fotoposten får ett autogenererat id-nr som följer samlingens och objekttypens identifikationsnr-format. Och en mapp i Primus skapas med de nya objektposterna. Från bildfilsnamn och metadata kan information hämtas som placerar informationen i rätt fält i objektposten. Bildfilens namn som fotografen använt kan vara intressant även framöver och läggs som Alternativt nr av en viss typ (kanske Institutionsintern katalog/lista) och informationen som vid digitaliseringen eventuellt lagts in som metadata läggs in i objektpostens fält för fotograf, motivbeskrivning och andra fält som kan vara relevanta.

Mappen som skapas i samband med massinläggningen kan sedan användas för kompletterande metaoperationer där Kopiering kan användas för att kopiera information från en väl förberedd mallpost med info om exemplarinformation (som rader i tabellen eller fördjupat med exemplarpost) kanske en allmän motivbeskrivning före eller efter fotografens bildtext, eller annan information som kan vara bra att lägga på alla objektposter i mappen. Obs välj då inte att kopiera fotograf, fotodatum och alternativt nr!

Objektposterna kan sedan kompletteras med mer specifik information kring sådant som motivbeskrivning, motivämnesord, avbildad – namn och avbildad – ort. Och detta kan göras som mindre metaoperationer eller som tilläggsregistrering av en post i taget.

Exempel B: Registrera föremål i ett magasin med ännu inte registrerade föremål

Fotografera föremål i magasin (helst med bra kamera och kamerainställningar och hyfsad ljussättning). Fotografera föremålen på en hylla i taget och namnge bildfilerna efter föremålens märkningsnummer och lägg alla bildfiler från en hylla i en mapp som namnges med information om placeringen/placeringskod)

Bildfilerna läggs in som massinläggning och föremålsposter skapas i en bestämd samling av en viss objekttyp och med en bestämd registreringsnivå. Föremålsposten får antingen bildfilens namn som id-nr eller om ni övergått till en nya id-nr så läggs bildfilens nr som alternativt nummer och det autogeneras ett nytt id-nr utifrån samling och objekttyp. Tänk på att namnge mappen som skapas vid massinläggningen med placeringsinformationen från föremålens placering.

Mappen som skapas i samband med massinläggningen kan sedan användas för kompletterande metaoperationer där Kopiering kan användas för att kopiera information från en väl förberedd mallpost med info om placering (info i mappens namn) och annan information som är gemensam för alla objekt i mappen som material kanske eller benämning.

Objektposterna kan sedan kompletteras med mer specifik information kring sådant som benämning, ämnesord, klassifikation och övrig föremålsinformation. Och detta kan göras som mindre metaoperationer eller som tilläggsregistrering av en post i taget.

 

Exempel C: Registrera museets egna foton från den egna verksamheten

Museets fotografer namnger bildfiler enligt en inarbetad rutin och kameran tar automatiskt vara på fotodatum och lägger det i bildfilens metadata.

Bildfilerna från en fotograf i taget läggs in som massinläggning och fotoposter skapas i en bestämd samling av en viss objekttyp och med en bestämd registreringsnivå. Fotomotiv-posten får ett autogenererat id-nr som följer samlingens och objekttypens identifikationsnr-format. Och en mapp i Primus skapas med de nya objektposterna. Från bildfilsnamn och metadata kan information hämtas som placerar informationen i rätt fält i objektposten. Bildfilens namn som fotografen använt kan vara intressant även framöver och läggs som Alternativt nr av en viss typ (kanske Institutionsintern katalog/lista) medan fotodatum från metadata läggs in i objektpostens fält för fotodatum.

Mappen som skapas i samband med massinläggningen kan sedan användas för kompletterande metaoperationer där kopiering kan användas för att kopiera information från en väl förberedd mallpost med info om fotograf, exemplarinformation (som rader i tabellen eller fördjupat med exemplarpost) kanske en allmän motivbeskrivning eller annan information som kan vara bra att lägga på alla objektposter i mappen. Obs välj då inte att kopiera fotodatum och alternativt nr!

Objektposterna kan sedan kompletteras med mer specifik information kring sådant som motivbeskrivning, motivämnesord, avbildad – namn och avbildad – ort. Och detta kan göras som mindre metaoperationer eller som tilläggsregistrering av en post i taget.

Exempel D: Registrera digitala foton från förvärvade digitala fotosamlingar

Museet får som gåva en fotosamling från en fotograf som arbetat digitalt och namngivit sina bildfiler enligt ett eget system i metadata återfinns fotografens namn, fotodatum, taggar och en kort bildtext.

Bildfilerna läggs in som massinläggning och fotoposter skapas i en bestämd samling av en viss objekttyp och med en bestämd registreringsnivå. Fotomotiv-posten får ett autogenererat id-nr som följer samlingens och objekttypens identifikationsnr-format. Och en mapp i Primus skapas med de nya objektposterna. Från bildfilsnamn och metadata kan information hämtas som placerar informationen i rätt fält i objektposten. Bildfilens namn som fotografen använt kan vara intressant även framöver och läggs som Alternativt nr av en viss typ (kanske Negativnr eller Tidigare ägares nr) medan fotodatum från metadata läggs in i objektpostens fält för fotodatum, taggar i fältet för motivämnesord och bildtext i fältet för motivbeskrivning.

Mappen som skapas i samband med massinläggningen kan sedan användas för kompletterande metaoperationer där Kopiering kan användas för att kopiera information från en väl förberedd mallpost med info om exemplarinformation (som rader i tabellen eller fördjupat med exemplarpost) kanske en allmän motivbeskrivning före eller efter fotografens bildtext, eller annan information som kan vara bra att lägga på alla objektposter i mappen. Obs välj då inte att kopiera fotograf, fotodatum och alternativt nr!

Objektposterna kan sedan kompletteras med mer specifik information kring sådant som motivbeskrivning, motivämnesord, avbildad – namn och avbildad – ort. Och detta kan göras som mindre metaoperationer eller som tilläggsregistrering av en post i taget.

Views: 218

Attachments:

Replies are closed for this discussion.

Replies to This Discussion

Delete

Dette høres veldig bra ut, og jeg gleder meg til å studere løsningen og komme med innspill. Når får vi tilgang? Vi er på utgave 7.3.6.0.

Delete

Hej Arne.

Vad kul att du ser möjligheter i de nya funktionerna. De är tillgängliga i Primus version 7.3.10 som alla användare får tillgång till denna vecka.

Allt gott!

Arne B. Langleite said:

Dette høres veldig bra ut, og jeg gleder meg til å studere løsningen og komme med innspill. Når får vi tilgang? Vi er på utgave 7.3.6.0.

Delete

Detta är en mycket välkommen utveckling som det ska bli spännande att utforska. På Statens maritima museer är vi även mycket intresserade av en möjlighet att göra det omvända, d.v.s. att injicera metadata från posten i bildfilen vid export.

Delete

Hei Kristina

Veldig bra med nye muligheter for bildeinnlegging i Primus.  Du nevnte i tidligere epost at forklaring også skulle lages i norsk versjon, hvor finner jeg den?

Det er helt fint å lese svensk altså, men om den fins på norsk hadde det vært fint til vår veiledning.

Vennlig hilsen Kari Grindland

Delete

Förlåt att detta blivit liggande. 

Vi ser över översättningen till norska nu och återkommer när den är klar.

Allt gott!


- Kristina

Text Box

Notes

Notes Home

Welcome! To view all notes, click here.

Created by Admin Oct 14, 2012 at 5:11pm. Last updated by Admin 3 hours ago.

Västmanlands läns museum er publisert på DigitaltMuseum

Västmanlands läns museum är ett kulturhistoriskt museum med rötterna i historien. Vi finns på Karlsgatan 2 i Västerås. Att samla, vårda, förvalta och tillgängliggöra är våra ledord. Sedan starten 1861 har vi samlat på det mesta som går att samla på; fotografier, arkivalier, arkeologi, kulturhistoria,…

Continue

Created by Gunn Walmann, KulturIT Jun 26, 2018 at 10:17am. Last updated by Gunn Walmann, KulturIT Jun 26, 2018.

Setesdalsmuseet er nå publisert på DigitaltMuseum

Setesdalsmuseet er eit regionalmuseum for kommunane Bykle, Valle, Bygland, Evje og Hornnes og Iveland. Setesdalsmuseet er ein del av Aust-Agder museum og arkiv.

Setesdalsmuseet har ei 100 år gamal historie. Setesdalskulturen var velkjend, men så langt hadde filosofien vore å hente ut…

Continue

Created by Gunn Walmann, KulturIT Jun 21, 2018 at 2:22pm. Last updated by Gunn Walmann, KulturIT Jun 21, 2018.

Groups

© 2019   Created by Admin.   Powered by

Badges  |  Help  |  Privacy Policy  |  Terms of Service