Hei

oppdaget ved en tilfeldighet en feil i DiMu i dag. Jeg skulle dele et bilde av en gjenstand på Facebook, men de bildealternativer som kommer opp i FB er IKKE bilde av gjenstanden men bildene fra "Lignende objekter".

I tillegg: medisinflaske dukker opp som "lignende objekt" med  lysestake. Lurer på hvordan gjenstander som dukker opp under "Lignende objekter" genereres? Her er det mye rart, og oftest ting som ikke ligner i det hele tatt. Det er kanskje bedre at dere fjerner denne funksjonen inntil den fungerer tilfredsstillende?

Views: 60

Reply to This

Upload Files

Attach files (limit: 7MB)

Replies to This Discussion

Delete

Takk for melding av feil. Meldingen kom midt i vinterferien min, men det betyr ikke at vi ikke tar den alvorlig.

Vi oppdaget denne feilen samme dag som deg, og la inn en rettelse som så ut til å rette problemet. Dessverre ble ikke dette publisert på forumet.

Når det gjelder deling av bilder på Facebook, legger vi opp til at det er hovedbildet som skal publiseres. Men det ligger også mye automatikk i fb sitt API, som noen ganger plukker opp at det finnes andre bilder på siden. Dette kan innimellom gi uønskede resultater.

Når det gjelder lignende objekter, ser jeg at dette ikke alltid treffer slik det bør, og vi skal se på om vi kan forbedre denne funksjonen. Det er vanskelig å lage en generell løsning som virker for alle objekttyper, men er åpne for forslag til forbedringer.

Delete

Facebook har igjen endret APIet sitt. Dette medførte at problemet over ser ut til å ha forsvunnet. Til gjengjeld skapte dette problemer for deling av mapper på FB. Dette er nå rettet opp. Håper det ikke har medført problemer for noen.

Delete

Jeg irriterer meg fremdeles over relaterte objekter og automatisk genererte artikler fra Wikipedia.

(Jeg understreker at jeg ikke er ute etter  å være kjip eller kritisk, jeg ønsker bare å bidra til at DiMu blir enda bedre.)

Ideen med relaterte objekter og artikler er veldig god, men det fungerer overhodet ikke. Mitt forslag er derfor at dere fjerner disse, og heller tar dem inn igjen når dere har fått dem til å fungere. Vi må se for oss hvordan dette blir oppfattet av en interessert bruker, som sitter og søker; dette er bare irriterende og blir oppfattet som uprofesjonelt, og det gir ikke ekstra verdi til søketreffene.

Her er noen eksempler på objekter og hva som dukker opp under relaterte objekter:

BRUDEDRAKT - teppeprøver

LODD - portretter

KAFFEKANNE -  utstillingsdukker med klær 

ALUMINIUMEMBALLASJE - tegninger av hval

TEKSTILPRØVE - portretter, folkelivstegninger 

Her er et godt eksempel på automatiske søk etter relaterte objekter (visual semantic browsing), og hvordan det kan fungere: http://www.deepvisuals.com/collections/scottpolar/BAARE_JS.php

Det andre punktet er  automatisk genererte artikler fra Wikipedia. Her er det også temmelig ville greier som dukker opp, og jeg vil nesten påstå at det hører til sjeldenhetene at genererte artikler er direkte relatert. Ideen er god, men det burde kanskje vært slik at denne automatisk genererte informasjonen kun var synlig for museet selv, som så kunne krysse av for og på den måten bestemme hvilke artikler som ER aktuelle og som vi vil at skal vises på DiMu.

Et grellt eksempel er følgende; en flott brudedrakt fra Larvik Museum:

http://www.digitaltmuseum.no/things/drakt/LAR/HL.04819

Drakt er en samlebetegnelse for alle klær og annet som en person har på seg på kroppen, også på hodet, hender og føtter. 

Dette er jo forsåvidt korrekt, men fullstendig unødvendig informasjon. Så følger et par artikler om MAO-Dress og Elastan (!).

TIl sist en artikkel om "Gimp suit, (engelsk for «sexslavedress») er et plagg eller en drakt brukt i seksuell fetisjistisk lek ogsadomasochisme. Drakten er ment å dekke hele kroppen fullstendig (også hender og føtter), og for å være ekstremt tettsittende. Den har ofte en fastsydd hette; hvis ikke vil man også ha på seg en bondage-hette eller gimp..."

Dette  blir jo rett og slett både flaut, irrelevant og veldig veldig dumt, og jeg skulle ønske at funksjonalitetene ble fjernet inntil de fungerer bedre.

Delete

Jeg skjønner at du kan bli frustrert av dette, og når det gjelder linker til wikipedia, varierer også dette over tid. Da jeg skulle forsøke samme søk, fikk jeg et annet resultat opp.

Lignende objekter, bruker emneord evt. motivemneord for å få treff. I eksemplet ditt vil både drakt og teppe ha emneordet tekstiler.

For gjenstander går søket mot wikipedia mot Produsent, evt. tittel, betegnelse og emneord.  For noen objekter gir dette et godt resultat, men kvaliteten varierer ut fra hvilke treff som finnes på wikipedia. En primstav vil få merverdi ved at det vises en artikkel om emnet, mens en drakt ikke får det. 

Dersom du har forslag til andre begreper som kan gi bedre treff, vil jeg gjerne være med på å teste ut dette. Problemet er jo å lage en regel som gjelder for alle registrerte objekter, med sine forskjellige detaljeringsgrader og registreringspraksis.

Jeg forsøker også å endre slik at vi stiller krav til større treffprosent før resultatet vises, og håper at dette kan hjelpe litt.

Delete

Tusen takk for svar, det er veldig nyttig for oss å vite hvordan "lignende objekter" genereres, dette er jo noe vi bevisst kan ha i bakhodet når vi skal øke/heve kvaliteten på dokumentasjonen.

Er det det samme med fotografier, eller brukes andre felt her for å generere "lignende objekter"?

Jeg slo opp på et tilfeldig foto nå, fra Norsk Folkemuseum: http://www.digitaltmuseum.no/things/kong-haakons-kroningsferd-1906/... et foto av A.B.Wilse.

Her kommer "Kopperå kapell" og "Bygdø kapell" opp blant wiki-artiklene, begge artiklene har fotografier tatt av A.B.Wilse, så her ser det ut som søket er generert av fotograf/produsent. For akkurat dette eksemplet ville andre bilder av Stiftsgården i Trondheim vært mer treffende, men den informasjonen finnes ikke på DiMu. Hvis "Stiftsgården, Trondheim" det stod i motiv-feltet, ville det gitt treff på Stiftsgården på Wikipedia?

Når man søker i fotografier er det antagelig bilder av lignende objekter man vil oppleve som "lignende objekter", ikke bilder av samme fotograf. :)

Jeg forstår at det ikke kan være lett å lage gode kriterier her, det er jo derfor det er nyttig at dere er i dialog med oss om dette. 

Hva med å bake dette inn i fremtidige Primus-versjoner, f.eks. ved  at det kommer opp som hjelpetekst når man registrerer? F.eks. "dette feltet brukes til å generere artikler i wikipedia", "dette feltet brukes til å generere lignende treff". 

Reply to Discussion

Upload Files

Attach files (limit: 7MB)

Text Box

Notes

Notes Home

Welcome! To view all notes, click here.

Created by Admin Oct 14, 2012 at 5:11pm. Last updated by Admin 5 hours ago.

Västmanlands läns museum er publisert på DigitaltMuseum

Västmanlands läns museum är ett kulturhistoriskt museum med rötterna i historien. Vi finns på Karlsgatan 2 i Västerås. Att samla, vårda, förvalta och tillgängliggöra är våra ledord. Sedan starten 1861 har vi samlat på det mesta som går att samla på; fotografier, arkivalier, arkeologi, kulturhistoria,…

Continue

Created by Gunn Walmann, KulturIT Jun 26, 2018 at 10:17am. Last updated by Gunn Walmann, KulturIT Jun 26, 2018.

Setesdalsmuseet er nå publisert på DigitaltMuseum

Setesdalsmuseet er eit regionalmuseum for kommunane Bykle, Valle, Bygland, Evje og Hornnes og Iveland. Setesdalsmuseet er ein del av Aust-Agder museum og arkiv.

Setesdalsmuseet har ei 100 år gamal historie. Setesdalskulturen var velkjend, men så langt hadde filosofien vore å hente ut…

Continue

Created by Gunn Walmann, KulturIT Jun 21, 2018 at 2:22pm. Last updated by Gunn Walmann, KulturIT Jun 21, 2018.

Groups

© 2019   Created by Admin.   Powered by

Badges  |  Help  |  Privacy Policy  |  Terms of Service