Länka dina poster mot externa standarder och auktoriteter i KulturNav 1.9.2

KulturNav version 1.9.2 som vi hoppas få ut i produktion under denna vecka innehåller en hel del nytt och nyttigt:
  • Ny vy att överblicka ett dataset:  Visa bilder. I vyn visas den första bilden i posten (eller en ikon om posten saknar bild) i ett galleri-läge. Du kan filtrera fram så att du enbart visar poster som har bild i vyn.
  • Importera termer från Getty Research Institute Arts & Architecture Thesaurus (AAT). Du söker på engelska för att lista termer som du kan välja att importera till datasetet. Du kan även lägga till termer från Getty AAT som en relation.
  • Ny funktion i Förbättra: Matchningar. Få hjälp med att matcha din post genom att länka mot etablerade externa auktoriteter och vokabulärer. I funktionen försöker du göra en exakt matchning av aktuell term mot Svenska ämnesord (LIBRIS) och Getty AAT. När det gäller en person eller organisation är målet samma som-relationer mot VIAF.org och platser matchas mot GeoNames.org. Funktionen är tillgänglig om inte posten redan har en matchning. Du söker och väljer själv vilken matchning som du vill lägga till som förslag på posten.
  • Vi visar nu hur många bilder som finns på kopplade till en bild (utöver den som visas) med en grön ikon i anslutning till bilden. Informationen visas även under bilden i vyn Visa bilder i under innehållsfliken på ett dataset.
  • Vi har gjort gränssnittet renare genom att ta bort texter på knappar och bara visa ikoner. Texten finns kvar när du rör muspekaren över knappen.
  • Vi har gjort det synliggjort kopplingen mellan post och dataset tydligare. Kopplingen till dataset visas nu även direkt under postens titel i sidhuvudet.
  • Namn som importeras från VIAF får nu mer korrekt namnform enligt KulturNavs namn-stil (efternamn, förnamn). Vi hämtar därmed namnet på färre språk än tidigare. Originalnamnet som läsas från VIAF.org vid själva importen behålls i fältet Annat namn.
Ny vy att överblicka dataset: Visa bilder
Importera termer från Getty AAT
Få hjälp att matcha din post mot etablerade vokabulärer och auktoriteter. I detta fall skapas en exakt matchning av termen mot Getty AAT. Den sista bilden visar posten efter det att Förbättra givit förslag som godkänts.

Vi har nu gjort färdigt den första fasen i arbetet som ska göra det lättare för dig att skapa bättre och mer standardiserade data i KulturNav:

  • Funktionen att skapa matchande länkar från din post till etablerade system som VIAF.org, GeoNames och Getty AAT lanseras nu i mars 2019 (1.9.2)
  • Förbättra dina data genom Förbättra som bland annat kontrollerar om andra system har mer information om din post och ger förslag till förbättringar släpptes i december 2018 (1.8.9)
  • Visa data från externa tjänster som Wikipedia och Store norske leksikon genom att använda länkar i din post lanserades i oktober 2018 (1.8.8)
  • Importera valda poster från externa vokabulärer och auktoriteter (som VIAF.org) kom i augusti 2018 (1.8.6)
  • Skapa ny post i ditt dataset i samband med en relation kom i augusti 2018 (1.8.6)
  • Metaoperationer att lägga till nya fält på markerade poster lanserades i maj 2018 (1.8.5)

Views: 16

Reply to This

Upload Files

Attach files (limit: 7MB)

Text Box

Notes

Notes Home

Welcome! To view all notes, click here.

Created by Admin Oct 14, 2012 at 5:11pm. Last updated by Admin 2 hours ago.

Västmanlands läns museum er publisert på DigitaltMuseum

Västmanlands läns museum är ett kulturhistoriskt museum med rötterna i historien. Vi finns på Karlsgatan 2 i Västerås. Att samla, vårda, förvalta och tillgängliggöra är våra ledord. Sedan starten 1861 har vi samlat på det mesta som går att samla på; fotografier, arkivalier, arkeologi, kulturhistoria,…

Continue

Created by Gunn Walmann, KulturIT Jun 26, 2018 at 10:17am. Last updated by Gunn Walmann, KulturIT Jun 26, 2018.

Setesdalsmuseet er nå publisert på DigitaltMuseum

Setesdalsmuseet er eit regionalmuseum for kommunane Bykle, Valle, Bygland, Evje og Hornnes og Iveland. Setesdalsmuseet er ein del av Aust-Agder museum og arkiv.

Setesdalsmuseet har ei 100 år gamal historie. Setesdalskulturen var velkjend, men så langt hadde filosofien vore å hente ut…

Continue

Created by Gunn Walmann, KulturIT Jun 21, 2018 at 2:22pm. Last updated by Gunn Walmann, KulturIT Jun 21, 2018.

Groups

© 2019   Created by Admin.   Powered by

Badges  |  Help  |  Privacy Policy  |  Terms of Service