Workshop 2, minnesanteckningar

...

Comment

Comment by Ingela Lundin on April 29, 2013 at 9:58am
Delete Comment

Minnesanteckningar från Primus – Arkeologi möte på Nordiska museet den 19/4 2013, kl. 13-16

Närvarande: Ulf Bodin, Kultur-IT Sverige; Sonia Jeffery, Lödöse museum/Västarvet; Ingela Lundin, Bohusläns museum/Västarvet, Ingvar Röjder, Jönköpings länsmuseum; Berit Schütz, Upplands länsmuseum; Kerstin Åberg, Upplands länsmuseum

Mötet inleddes med att vi gick igenom den påbörjade kravspecifikationen för funktionerna i en framtida arkeologi-modul. Ulf B och vi andra kommenterade och ställde frågor utifrån vad en sådan modul ska klara av. De flesta funktioner finns idag i Primus.

 Det som egentligen blir en utmaning som vi kan vänta med att utveckla fullt ut är hur vi hanterar GIS-data och kontexter. Vi måste få med fält med kontextreferenser – att det sen även bör bli ett eget objekt kan läggas i ett senare utvecklingsskede.

En fungerande import/export funktion måste till! Det bör vara en enkel hantering. Detta finns inte idag – Ulf B tar med frågan för diskussion med de arkeologiska institutionerna.

Även fältlistan gicks igenom punkt för punkt där Ulf hade antecknat vad han ansåg var ok eller vad som bör diskuteras ytterligare. Vi diskuterade utifrån våra olika erfarenheter vad vi ansåg skulle vara med och var detta skulle sorteras in. Huvudsaken är att ingen information från våra nuvarande databaser förloras eller blir osökbar.

En av de punkter vi diskuterade var dateringens olika nivåer, fornlämning/plats kontra föremålets datering. Detta finns inte i Primus idag.

Ulf presenterade ett förslag på hur han anser att uppdelningen av vår informationsdata ska kategoriseras i olika fack/eller nivåer under ansvarsområde. Där ”Undersökningen” och ”Fornlämningen” (med kontexter och administrativa uppgifter) ligger i en nivå som riksantikvarieämbetet ansvarar för (= KulturNAV?), och vi kan sen länka oss till, medan all detaljdokumentation som har med fynd, föremål och prov och museihändelser att göra ansvarar respektive museum för.

Slutligen bör vi fundera på vad vi vill ska göras allra först i en arkeologimodul, vad är viktigast att få med, minimikravet, och därefter specificera vad som kan göras i etapp två, tre etc...

Tidsplanen för en första modulversion kan ungefärligt sättas till mellan 6 mån ett år om finansiering löses snarast.

 

Vid pennan

/Ingela

Text Box

Notes

Jødisk museum i Oslo er publisert på DigitaltMuseum.no

Jødisk Museum i Oslo (JMO) er en selvstendig stiftelse som samler, bevarer, forsker på og formidler pålitelig kunnskap om jødisk liv og historie i Norge. Museet forvalter en nasjonal kulturarv og er etablert i en forhenværende synagoge i Calmeyers gate.

Se samlingen …

Continue

Created by Gunn Walmann, KulturIT Jul 5, 2019 at 11:22am. Last updated by Gunn Walmann, KulturIT Jul 5.

God jul!

Julkort svensk

Julekort bokmål

Julkortet med illustration av Maja Synnergren (1891-1950) ur Bohusläns museums…

Continue

Created by Marit Kjeksrud Amundsen Dec 21, 2018 at 2:58pm. Last updated by Marit Kjeksrud Amundsen Dec 21, 2018.

Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider er nå publisert på DigitaltMuseum

Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider (NDR) ble opprettet i 1869 for å gjenoppbygge Nidarosdomen, og har i dag også ansvaret for Erkebispegården. NDR har et stort dokumentasjonsmateriale om Nidarosdomens og Erkebispegårdsens bygnings- og restaureringshistorie. De har nå publisert…
Continue

Created by Gunn Walmann, KulturIT Dec 21, 2018 at 12:52pm. Last updated by Gunn Walmann, KulturIT Dec 21, 2018.

Groups

© 2019   Created by Admin.   Powered by

Badges  |  Help  |  Privacy Policy  |  Terms of Service