Considering the current EU data protection laws, please take a minute to review the Terms & Conditions for using our services. This document describes how we use your data.
AcceptTransfer all of your data to the upgraded platform to enjoy new features and improved support!
Migration Guide CloseUnder arbetet med utvecklingen av KulturNav har det framkommit en hel del goda idéer kring gemensamma dataset som skulle göra arbetet enklare för både museer och de som brukar museiinformation.
En idé är kring ett gemensamt historisk fartygsregister och denna känns speciellt intressant att börja diskutera eftersom det finns tydliga gemensamma intressen hos flera museer som använder Primus och dessutom finns en nordisk dimension som är intressant att manifestera (och som kanske kan göra det lättare att söka framtida finansiering).
Tanken är att skapa en gemensam lista med historiska fartygsnamn som innehåller ett urval av fartygsfakta som gör fartygen möjliga att skilja åt vid katalogisering. Fartygsnamnen skulle där efter kunna läsas ner till Primus namn-modul för användning vid registrering av föremål och fotografier. Detta blir möjligt i och med Primus 5.7 som släpps i januari 2014.
KulturNav innehåller en speciell typ av namn-post anpassad för fartygsregistrering:
Posten innehåller fält för att beskriva fartyget (mått, typindelning, fotografi etc) och möjligheten att registrera ett antal händelser i båtens historia:
Finns det ett intresse att börja diskutera möjligheten att gemensamt börja bygga en lista över historiska fartyg? Listan skulle kunna uppdateras av flera museer i ett gemensamt arbete som skulle kunna bedrivas mer långsiktigt. Det finns flera möjliga intressenter som redan arbetar i Primus och arbetar med maritimt kulturarv:
Är ni intresserade? Finns det fler som är intresserade?
Tags:
Views: 408
Några frågor som jag behöver hjälp med:
Vilka aktörskopplingar behövs på ett fartyg utöver de som finns idag. Vi pratade en del om detta på mötet
Andra fält:
Jag sitter med specar nu och hoppas därför på ett raskt svar.
Det behövs olika fält för rederi och ägare, eftersom fartyg kan ägas av en person eller vara andelsägt och då överensstämmer det inte riktigt med rederi. Fartyg kan dessutom ägas av en person eller rederi men vara chartrat till ett annat.
Jag skulle säga att linjetrafik är när ett fartyg, t.ex. passagerarfartyg, far på en bestämd rutt enligt tidtabell. Trad innebär mer en viss typ av rutt, t.ex. vetetraden från Australien till England och går inte efter en tidtabell.
Mer kommer jag inte på just nu, fredag eftermiddag med underbart solsken utanför, glittrande vatten och med Pommern i blickfånget. Snart helg!
h. Anna från Åland
Tack!
Ska linjen Kappellskär - Mariehamn - Åbo hanteras som en fritext eller en Term ("Kappellskär - Mariehamn- Åbo") eller en lista av Platser som linjen besöker: Kappellskär (Stad), Mariehamn (Stad), Åbo (Stad)?
Finns det etablerade listor med tradar?
Jag skulle tro att det inte finns etablerade listor på trader. Känns för min del att det kunde räcka med en fritext med de olika orterna, dvs att man först kan välja Linjetrafik och sedan skriva fritext. Fartyg byter ofta rutter så man kan komma att behöva skriva in flera rutter.
Hej,
Ägare känns som en mer övergripande term än rederi och det fungerar inte med bara Rederi som fältnamn. Fritidsbåtar har ju inte rederi som ägare utan enskilda personer. Jag tror därför vi föreslog Ägare för att vara mer generella. Kan man ha bara Ägare och så lägger man in både rederier, partsrederier och enskilda ägare under den rubriken? Och precis som Anna säger finns det behovs av att kunna lägga in flera samtidiga ägare.
Traderna tror jag också skulle räcka med fritext, åtminstonde till en början. Det finns väldigt många möjliga trader att lägga in annars.
Tack!
Då kör jag med ett fält - Ägare - som kan innehålla personer eller organisationer (t ex rederier) och där det kan finnas flera. I de fall som ett rederi har ägare eller består av andelar, hanteras detta på organisationens post.
När det gäller trader/linjer/rutter - skulle det kunna läggas i ett fält? Vad skulle det fältet kallas för att vara så generellt som möjligt? Vi hanterar informationen som en text.
Hur är det då med personers övriga kopplingar till fartygen - befälhavare, kaptener, styrmän, skipsførere? Behöver dessa delas upp i roller eller kan de klumpas ihop i ett fält (som kan användas flera gånger). Fältnamn?
Nu finns två listor/dataset på förslag till fartygs- och framdriftstyper från Anneli Blom/Sjöfartsmuseet i KulturNavs testmiljö: http://test.kulturnav.org/7daae0bb-f736-4309-bf0a-654b8a05bd2f. Detta är en bra utgångspunkt för diskussioner inom gruppen.
Hej,
Nu har vi på SMM, lite senkommet, tittat närmare på listorna från Sjöfartsmuseet. Det var väldigt bra att ha något som utgångspunkt för en diskussion, tack för det Anneli.
Den lista som heter Framdrivning av båtar och fartyg känns enklast att få till som ett första steg. Vi la direkt till jet- och atomdrift när vi satt och tittade på setet, hoppas det var ok. En fråga som uppkom var om det behövs göra en uppdelning på båtar och fartyg med samma sorts drift? Det är ju inte motorbåten eller motorfartyget som är själva driften. Borde man istället slå ihop t ex motorfartyg och motorbåt och kalla typen för ”motordriven”? Det är inte så lätt att hitta termer som känns rätt, men blir bättre rent strukturmässigt.
I listan över Båtar och Fartygstyper så är det nu en blandning av framdrivning och funktion.
Biltransport, bogserbåt, bulk- och tankfartyg, fiskefartyg, fritidsfartyg, lastfartyg med mera handlar om funktion och användningsområde, medan t ex hjulångare, segelfartyg och ångfartyg handlar om framdrivning eller konstruktionstyp.
Kan man kanske renodla denna lista och plocka över/slå ihop en del av de begrepp som handlar om framdrivning till det andra setet? I så vore den också en användbar utgångspunkt.
När man börjar fundera djupare uppkommer andra följdfrågor. Hur gör man med t ex alla typer av riggning som nu ligger under segelfartyg? Ska det ligga som underkategorier till ”Segeldriven” i Framdriftssetet? Vi hade väl inte något självklart svar på det. Kanske kan man som ett första steg hitta en gemensam huvudkategoristruktur och sedan fortsätta och arbeta med underkategorier.
Vi hoppas att vi kan träffas och diskutera vidare, det vore otroligt roligt om vi kunde komma fram till något som flera sjöfartsmuseer kunde stå för tillsammans.
Jag noterade att de första fartygen nu börjar publiceras i KulturNav. Datasetet heter Fartyg och båtar och administreras av Statens maritima museer.
http://kulturnav.org/9a816089-2156-42ce-a63a-e2c835b20688
Tack för det Malin et al!
Primus 5.7 kan hantera fartygen som namnposter och det göra att fartyg kan användas som andra aktörer i Primus.
Welcome! To view all notes, click here.
Created by Admin Oct 14, 2012 at 5:11pm. Last updated by Admin 4 hours ago.
Treff gode kollegaer til en hyggelig fagdag. Meld deg på vårens brukermøter i Oslo (Gardermoen) og i Stockholm.Påmelding brukermøte
Created by Tove Wefald Pedersen Feb 22, 2016 at 1:33pm. Last updated by Tove Wefald Pedersen Feb 22, 2016.
Takk til alle som bidro på workshopen. For de som ikke hadde mulighet til å delta, ligger det mer informasjon om arbeidet med DigitaltMuseum4 på hjemmesidene våre, kulturit.org/prosjektdigitaltmuseum.
Det er også mulig å melde seg på de neste workshopene for å være med å skape veien videre.
Created by Gunn Walmann, KulturIT Feb 5, 2016 at 11:19am. Last updated by Gunn Walmann, KulturIT Feb 5, 2016.
© 2019 Created by Admin.
Powered by
Hej,
Tack ni som deltog i mötet i måndags. Verkligen roligt att träffas från så många maritima inriktade museer. Jag bifogar mina minnesanteckninga redigerade av Ulf.
Jag ser fram emot ett fortsatt, fördjupat arbete.